NAOS σημαίνει την κατοικία, το κατοικητήριο και ό,τι και σήμερα εννοούμε με τη λέξη, καθώς και το εσώτατο μέρος του Ιερού, το άδυτο.

Στην Ιωνική έχουμε τη γενική του "νηός", στην αττική του "νεώς" εκ του "ναίω". Το ρήμα αυτό, όπως και το "νεύω", καθώς και η λέξη "νούς", δείχνουν ροή και πληρότητα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει οτι στην δωρική και αττική ποιητική, η γενική της λέξης "ναός" είναι "ναύς", δηλαδή το πλοίο. Αν ανατρέξουμε και στο συγγενικό ρήμα "νάω" (ρέω, τρέχω), θα βρούμε και ως παράγωγό του τη λέξη "νάμμα", που σημαίνει πηγή. Έτσι, ενώ το κατοικητήριο υποδηλώνει ένα σταθερό και ακίνητο σημείο, αρκετά παράγωγα της λέξης "ναός" μας δημιουργούν την αίσθηση της κίνησης και της διαρκούς ροής.

Παραπέμπουν σ' ένα ταξίδι μέσω θαλάσσης, μιάς πανάρχαιας Ομηρικής ή σύγχρονης Οδύσσειας.

Εκφράζουν την αδιάκοπη ροή των σκέψεων του νού, αλλά και της ίδιας της ζωής, ή απλά καταλήγουν στο άδυτο του ναού.

Ίσως το πιο σταθερό σημείο που διαθέτει ο άνθρωπος αναπόδραστα, είναι ένα ταξίδι όπου δοκιμάζεται η ικανότητά του να βιώνει τη φθορά, αλλά και τις μυστικές στιγμές της χαράς όταν κατορθώνει, έστω και για λίγο, να προσεγγίσει το Θείο.

Το site αυτό σκοπό έχει να παρουσιάσει κάποιες από τις δημιουργίες που έχουν καθιερώσει την εταιρία "NAOS" σαν μια υπεύθυνη και δημιουργική μονάδα, σαν ένα ζωντανό και ευαισθητοποιημένο κύτταρο που σέβεται, πάνω απ' όλα, την πνευματική διάσταση των υπηρεσιών της.

Είναι το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα τόσων χρόνων επίμονης δουλειάς, καλλιτεχνικής δημιουργίας και βαθιάς γνώσης του εκκλησιαστικού χώρου και των ιδιαίτερων ευαισθησιών του.

Η "NAOS " ιδρύθηκε το 1961. Μέσα σ' αυτά τα εξήντα χρόνια επιτυχημένης προσέγγισης των καλλιτεχνικών απαιτήσεων του εκκλησιαστικού χώρου, διατηρήθηκε σ' ένα υψηλό επίπεδο, τόσο ως προς τη σύλληψη ή την απόδοση παραδοσιακών θεμάτων, όσο και ως προς τη γενικότερη φιλοσοφία της, μια φιλοσοφία που ξεκινά και καταλήγει στα μοναδικά αυτά λόγια. " Θέλω εγείρει ναόν " .  

Με επίμονη δουλειά και μελέτη καλύπτει τις απαιτήσεις του εκκλησιαστικού χώρου, διακρίνοντας τον σεβασμό που επιβάλλουν το πρώτο μικρό κέντημα στα άμφια του Μεγάλου Βασιλείου, αλλά και το μεγαλύτερο δημιούργημα της απαράμιλλης Βυζαντινής Τέχνης.

 

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. • ΠληροφορίεςΤο κατάλαβα